Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki kırılmamış faylar üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Sözbilir, Maraş, Bingöl ve Ölüdeniz faylarında yapılan araştırmalar sonucu 6,8 büyüklüğüne varan depremler beklenebileceğini ifade etti. Özellikle Maraş Fay Zonu’nun kırılmadığını belirten Sözbilir, bu bölgedeki tehlikenin altını çizdi.
Maraş Fay Zonu’nda 6,8 Büyüklüğünde Deprem Riski
Kahramanmaraş'ın içinden geçen ve henüz kırılmamış olan Maraş Fay Zonu için uyarıda bulunan Sözbilir, bu fayın 6,8 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini vurguladı. Sözbilir, bölgedeki incelemelerde 5 hendek açarak fayın tarihsel hareketlerini incelediklerini ve bu parçanın en yüksek aktiviteye sahip olduğunu belirlediklerini söyledi. “Bu parçanın yapılaşma anlamında kapatılması gerektiğini devletimize önerdik” şeklinde konuşan Sözbilir, bölgenin olası bir depreme karşı daha güvenli hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Doğu Anadolu Fay Hattı Üzerinde Kırılmayan Bölgeler
Sözbilir, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde Pazarcık, Erkenek ve Çardak gibi segmentlerin kırıldığını ancak bazı segmentlerin hala hareketsiz olduğunu belirtti. Malatya Fayı ve Bingöl Yedisu Segmenti gibi alanlarda sismik boşluk olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, bu bölgelerin de büyük bir deprem potansiyeli taşıdığını söyledi. “Deprem aralığı dolmuş durumda, bu segmentler her an deprem üretebilir” diyerek dikkat çekti.
Güneydeki Ölüdeniz Fayı da Tehlike Arz Ediyor
Maraş Fay Zonu'nun yanı sıra Ölüdeniz Fayı üzerinde de araştırmalar sürdüğünü belirten Sözbilir, Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa gibi fay parçalarının henüz kırılmadığını ifade etti. 6 Şubat depremlerinde hareketsiz kalan bu bölgelerde sismik hareketlerin izlenmeye devam ettiğini aktardı.