weather
23°
İstanbul
00:00:00
İmsak vaktine kalan
OkurHaber Gündem Sakarya'da makarna fabrikası neden patladı, ölü ve yaralı var mı, son durum nedir?

Sakarya'da makarna fabrikası neden patladı, ölü ve yaralı var mı, son durum nedir?

Sakarya'da bir makarna fabrikasında meydana gelen patlama, bölgeyi derinden etkiledi. Olay, birçok kişinin yaralanmasına neden olurken, fabrika çalışanları ve çevredeki insanlar arasında büyük bir panik yaşandı. Patlamanın neden olduğu yangın ise kısa süre içinde kontrol altına alınırken, patlamanın sebebi ve sonuçlarına dair detaylar gündemde yerini aldı. Peki, Sakarya'daki makarna fabrikası patlaması neden gerçekleşti, ölü ve yaralı sayısı nedir, olayın son durumu ne? İşte yaşanan patlama ile ilgili tüm detaylar...

Sakarya'da makarna fabrikası neden patladı, ölü ve yaralı var mı, son durum nedir?

Sakarya'da bir makarna fabrikasında meydana gelen patlama, bölgeyi derinden etkiledi. Olay, birçok kişinin yaralanmasına neden olurken, fabrika çalışanları ve çevredeki insanlar arasında büyük bir panik yaşandı. Patlamanın neden olduğu yangın ise kısa süre içinde kontrol altına alınırken, patlamanın sebebi ve sonuçlarına dair detaylar gündemde yerini aldı. Peki, Sakarya'daki makarna fabrikası patlaması neden gerçekleşti, ölü ve yaralı sayısı nedir, olayın son durumu ne? İşte yaşanan patlama ile ilgili tüm detaylar...

Patlama Nasıl Gerçekleşti?

15 Eylül 2024 tarihinde Sakarya'nın Hendek ilçesinde faaliyet gösteren bir makarna fabrikasında, yem silolarının bulunduğu bölümde büyük bir patlama meydana geldi. Patlamanın neden kaynaklandığı henüz kesin olarak belirlenemese de, ilk bulgular patlamanın değirmen bölümünde gerçekleştiği yönünde. Patlama sonrası çıkan yangın, olay yerine hızla sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı, ancak yangının yayılması sonucu fabrika ciddi hasar gördü. Patlamanın ardından olay yerine çok sayıda ambulans, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edilerek yaralılara hızlı bir şekilde müdahale edildi.

Yaralıların Durumu

Olayda toplamda 28 kişi yaralandı ve bu yaralılardan 6’sının durumu ağır olarak rapor edildi. Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz’in yaptığı açıklamaya göre, ağır yaralıların ikisi entübe durumda ve yoğun bakımda tedavi altına alındı. Hendek ve çevre ilçelerden gelen ambulanslar, yaralıları en yakın hastanelere sevk ederken, ağır yaralı olanlar daha donanımlı hastanelere nakledildi. Patlamada yaralanan bazı işçiler, kendi imkanlarıyla hastanelere ulaşarak tedaviye alındı.

Fabrikada Çalışanların Tahliyesi

Patlamanın ardından fabrika alanında bulunan çalışanlar hızla tahliye edildi. Patlama anında fabrikada çalışan 59 kişiden bir kısmı patlama bölgesine daha yakın olduğu için yaralandı. Özellikle siloların bulunduğu alanda mahsur kalan bir işçi, itfaiye ekipleri tarafından vinç yardımıyla kurtarıldı. Kurtarılan işçinin dumandan etkilendiği ve ambulansla hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Yapılan ilk incelemelerde, patlama sonrası fabrikada mahsur kalan başka kimsenin olmadığı tespit edildi ve bu doğrultuda tahliye işlemleri tamamlandı.

Yangının Kontrol Altına Alınması ve Soğutma Çalışmaları

Patlamanın ardından çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek fabrikanın geniş bir alanına yayıldı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangını kontrol altına almak için yoğun çaba sarf etti. Sakarya merkezden ve çevre illerden gelen itfaiye ekipleri, yangını kontrol altına almayı başardıktan sonra soğutma çalışmalarına başladı. Yangının kontrol altına alınmasıyla birlikte, olayın ardından patlamanın kesin nedenine dair araştırmalar da hız kazandı.

Patlamanın Nedeni Araştırılıyor

Patlamanın ardından olayın nedenine dair yapılan ilk değerlendirmelerde, patlamanın değirmen bölümünde gerçekleştiği öne sürüldü. Ancak, patlamanın kesin nedeni, yangının tamamen söndürülmesinin ardından yapılacak teknik incelemelerle netlik kazanacak. İtfaiye ve emniyet güçlerinin ortaklaşa yürüttüğü bu incelemelerde, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatları doğrultusunda patlamanın nedeni ve sorumlular tespit edilecek. Şu ana kadar yapılan değerlendirmelerde, fabrika yetkilileri içeride başka kimsenin olmadığı yönünde bilgi verdi.

Patlama Sonrası Yetkililerin Açıklamaları

Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, olay yerinde incelemelerde bulunduktan sonra basına açıklamalarda bulundu. Patlamanın büyük bir trajediye neden olduğunu belirten Vali Karadeniz, yaralıların durumuna dair detaylı bilgi verdi. "Patlamada yaralanan 28 kişiden 6’sının durumu ağır ve ikisi entübe durumda. Ağır yaralılarımızın tedavisi Kocaeli’deki yanık merkezinde sürdürülüyor." ifadelerini kullandı. Ayrıca, patlamanın olduğu alanın tahliye edildiğini ve içeride başka kimsenin kalmadığını belirten Vali Karadeniz, yangının tamamen kontrol altına alınmasının ardından detaylı bir inceleme yapılacağını söyledi.

Vali Karadeniz’in yanı sıra olay yerine gelen diğer yetkililer de durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu. AK Parti Sakarya milletvekilleri Ali İnci ve Ertuğrul Kocacık, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ve Hendek Kaymakamı Halil İbrahim Acır, olay yerinde incelemelerde bulundu ve yaralılara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Adli Soruşturma Başlatıldı

Patlamanın ardından Sakarya Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayla ilgili adli soruşturma başlatıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, patlamanın nedeninin ve sorumlularının tespiti için gerekli adımların atıldığını belirtti. Patlamanın ardından yürütülen adli soruşturma, patlamanın tam olarak nasıl gerçekleştiğini ve ihmallerin olup olmadığını ortaya koymayı hedefliyor. Soruşturma kapsamında fabrika yetkilileri ve çalışanları da ifade vermek üzere çağrıldı.

Psikososyal Destek Ekipleri Görevde

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da patlamadan etkilenenler için psikososyal destek ekiplerini görevlendirdi. Bakan Mahinur Göktaş, olay sonrası yaptığı açıklamada, yaralılara acil şifalar diledi ve patlamadan etkilenenler için ivedilikle psikososyal destek verileceğini belirtti. Bu destek, hem yaralılar hem de olaydan etkilenen diğer fabrika çalışanları ve aileleri için sunulacak.

Patlama Bölgesindeki Son Durum

Patlamanın gerçekleştiği fabrikada soğutma çalışmaları hızla devam ediyor. İtfaiye ekipleri, yangının yeniden alevlenmemesi için yoğun bir çalışma yürütüyor. Bölgedeki hava durumu ve rüzgarın etkisi nedeniyle dumanlar ilçenin farklı noktalarından da görülebiliyor. Çevrede yaşayan vatandaşlar, dumanların yayılmasından endişe duyarken, yetkililer yangının tamamen söndürüleceği ve çevreye zarar vermemesi için önlemlerin alındığını belirtti.

Patlama sonrasında yaşanan travma, fabrika çalışanları ve yakınları üzerinde derin izler bırakmış durumda. İşçilerin çoğu, arkadaşlarının ve kendilerinin yaşadığı bu olaydan dolayı büyük bir şok yaşadıklarını ifade ediyor. Olay yerine akın eden vatandaşlar da durumu yakından takip ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gizem Karaca'dan Bülent Ersoy'a İdil Bilgen Tepkisi! "Beni Polemiğe Sokmayın!"

Gizem Karaca'dan Bülent Ersoy'a İdil Bilgen Tepkisi! "Beni Polemiğe Sokmayın!"