Omega Pro, Kolombiya, Meksika, Nikaragua, Arjantin, Şili, Hong Kong, Singapur, İngiltere, Fransa, Belçika, Nijerya, Kongo, Hindistan, Güney Kore gibi birçok ülkede faaliyet gösterdi. Şirket, yatırımcılara yüksek kâr elde etme fırsatı sunduğunu iddia ediyordu. 100 ila 50 bin dolar arasında değişen yatırım paketleri sunan şirket, bu parayı uluslararası piyasalarda kaldıraçlı işlemlerle değerlendirerek yatırımcılarına 16 ayda yüzde 300 kâr vadetti. Ayrıca, yeni yatırımcılar getirenlere de hediyeler ve yüksek kâr payları teklif ediliyordu.
Ancak Omega Pro’nun gerçek yüzü kısa sürede ortaya çıktı. Şirket, Ponzi sistemi üzerinden faaliyet gösteriyor ve yeni yatırımcıların paralarıyla eski yatırımcıların kâr paylarını ödüyordu. 2022 yılı itibarıyla ödemeler durdu ve 2023'te şirket tamamen kapandı. Bu kapanma, 3 milyon yatırımcının mağdur olduğu dev bir dolandırıcılığı gözler önüne serdi.
Türkiye'deki Yatırımcıların Mağduriyeti
Türkiye'de de binlerce kişi Omega Pro'ya yatırım yaparak dolandırılanlar arasında yer aldı. Türkiye'deki mağdurların şikayetleri üzerine Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı Temmuz ayında bir soruşturma başlattı. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı da savcılık talimatıyla incelemelerde bulunarak şirketin Türkiye'deki faaliyetlerini inceledi. Soruşturma kapsamında şirketin Türkiye'de yasal olarak faaliyet göstermediği ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Kripto İşlem Platformu'na kayıtlarının bulunmadığı tespit edildi.
CEO ve Patronların Kaçışı
Omega Pro'nun İsveç vatandaşı CEO'su Andreas Szakacs, Türkiye’ye gelerek adını Emre Avcı olarak değiştirmiş ve sahte kimlik kullanarak izini kaybettirmeye çalışmıştı. Ancak, İstanbul Jandarma tarafından düzenlenen operasyonda Szakacs yakalanarak tutuklandı.
Şirketin diğer yöneticilerinden Robert Velghe, CEO'yu kurtarmak için Türkiye'ye gelmişti. 26 Ağustos'ta Türkiye'ye gelen Velghe, İstanbul'daki üç farklı otele kayıt yaptırarak saklanmaya çalıştı. Ancak, 29 Ağustos'ta Maltepe Cezaevi'nde Andreas Szakacs'ı ziyaret ettikten sonra jandarma tarafından tespit edilerek gözaltına alındı. Telefonunu sıfırlayarak iz bırakmamaya çalıştığı tespit edilen Velghe, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Omega Pro'nun Çöküşü
Omega Pro, bir süre boyunca yatırımcılara ödeme yapmaya devam etti ve güven kazandı. Ancak Ponzi sisteminin kaçınılmaz sonu olarak, yeni yatırımcı bulmakta zorlanınca ödemeleri durdurdu. 2022'de ödemelerin tamamen durdurulması, sistemin çökmesine ve 3 milyon yatırımcının mağdur olmasına neden oldu. Şirket, yatırımcılara paralarını 10 kat artırma vaatlerinde bulunmuştu ancak tüm bunlar büyük bir dolandırıcılık olarak ortaya çıktı.