weather
23°
İstanbul
00:00:00
Öğle vaktine kalan
OkurHaber Genel Tuğrul Bey'in Tarihi Mektubu Berlin'de Gün Yüzüne Çıktı! Bizans'a Gözdağı Veren Vesika

Tuğrul Bey'in Tarihi Mektubu Berlin'de Gün Yüzüne Çıktı! Bizans'a Gözdağı Veren Vesika

Büyük Selçuklu Hükümdarı Tuğrul Bey'in, Bizans İmparatoru Konstantinos IX. Monomakhos'a gönderdiği Arapça mektup ilk kez gün yüzüne çıktı.

Tuğrul Bey'in Tarihi Mektubu Berlin'de Gün Yüzüne Çıktı! Bizans'a Gözdağı Veren Vesika

Büyük Selçuklu Hükümdarı Tuğrul Bey'in, Bizans İmparatoru Konstantinos IX. Monomakhos'a gönderdiği Arapça mektup ilk kez gün yüzüne çıktı. Berlin Eyalet Kütüphanesi'nden ortaya çıkarılan belge, Ortaçağ Türk devletlerine ait en nadide arşivlerden biri olarak değerlendiriliyor. Prof. Dr. Osman Özgüdenli tarafından gün yüzüne çıkarılan ve tercüme edilen mektup, Büyük Selçuklu-Bizans diplomatik ilişkilerine ışık tutuyor.

Ortaçağın Nadide Vesikası: Tuğrul Bey’in Mektubu

Mektup, Büyük Selçuklu Hükümdarı Tuğrul Bey’in, Bizans İmparatoru’na gözdağı verdiği ifadeleri içeriyor. Özellikle, "Bizi, kınından çekilmiş, keskinliği körelmeyen bir kılıç ve sönmeyen bir ateş kıldı" sözleri dikkat çekiyor. Mektubun içeriği, Selçuklu'nun askeri kudretini ve Tuğrul Bey’in Bizans üzerindeki diplomatik etkisini gözler önüne seriyor.

Selçuklu-Bizans Diplomatik İlişkilerine Işık Tutan Tek Belge

Mektup, Tuğrul Bey’in Bizans ile yürüttüğü yoğun diplomatik ilişkilerin yegâne yazılı örneklerinden biri olarak büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Özgüdenli, mektubun diplomatik yazışmalar açısından taşıdığı tarihi öneme vurgu yaparak, Selçuklu ve Bizans arasındaki güç dengesini ortaya koyduğunu belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Dev Gelir! Kasasına 11.7 Milyon Euro Koydu!

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde Dev Gelir! Kasasına 11.7 Milyon Euro Koydu!