weather
23°
İstanbul
00:00:00
İmsak vaktine kalan
OkurHaber Ekonomi Emekli Maaşlarında Büyük Değişim! Milyonları Etkileyecek Sürpriz Öneri

Emekli Maaşlarında Büyük Değişim! Milyonları Etkileyecek Sürpriz Öneri

TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in emeklilik sisteminin güncellenmesi yönündeki açıklamaları, emeklilerde önemli beklentiler oluştururken, Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün'den sürpriz bir öneri geldi: "Daha fazla prim ödeyen ya da daha çok çalışan, daha az çalışandan daha az emekli maaşı almamalı."

Emekli Maaşlarında Büyük Değişim! Milyonları Etkileyecek Sürpriz Öneri

TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in emeklilik sisteminin güncellenmesi için çalışma yapacaklarını söylemesi, emeklilerde önemli beklentiler oluşturdu. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, yeni sistem için önerilerini açıklayarak, "Daha fazla prim ödeyen ya da daha çok çalışan, daha az çalışandan daha az emekli maaşı almamalı," dedi.

Emeklilik Sisteminde Eşitsizlikler Giderilmeli

TÜED Başkanı Kazım Ergün, emeklilik sistemindeki mevcut adaletsizlikleri veşitlik ilkesinin sağlanmasının önemine dikkat çekerek, "Prim miktarı, prim günü ve yaş kriterleri, bir sisteme bağlanmalı" dedi.

Erken Emeklilik Türkiye’ye Zarar Veriyor

Ergün, erken emekliliğin Türkiye ekonomisine olan olumsuz etkilerini dile getirdi. Ergün, “İnsanların en verimli yaşları 40 ila 60 arasında. Ancak şu anda kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabiliyor; bu doğru değil. Erken emekliliğin Türkiye’ye zarar verdiğini yıllardır söylüyorum” şeklinde konuştu.

AK Parti’den Emeklilik Sistemine Güncelleme Çalışması

Geçtiğimiz günlerde gazetemize açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sisteminin güncellenmesi yönünde kapsamlı bir çalışma yapacaklarını ifade etti. Güler, "Bu haliyle sürekli bütçeden emeklilik sistemine kaynak aktararak bu sistemi sürdürmeye çalışıyoruz. Bu, çok doğru bir şey değil. Emeklilik sistemini daha adil ve sürdürülebilir bir zemine oturtmamız gerekiyor" dedi. Güler ayrıca, Türkiye’de emeklilik yaşının gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında oldukça düşük olduğunu belirtti.

Aralık İle Ocak Arasında %30’a Varan Aylık Farkı Oluşacak

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, sosyal güvenlik sisteminde bütünlüğün sağlanamamasından dolayı emekli aylıklarında büyük farklılıklar yaşandığını belirtti. Ergün, Aralık 2024 ile Ocak 2025’te emekli olanlar arasında %30’a varan maaş farkının oluşabileceğini vurguladı. Sosyal güvenlik mevzuatının sık sık değiştirilmesinin emekli aylığı hesaplamalarında eşitsizliklere yol açtığını belirten Ergün, yeni bir emeklilik aylığı hesaplama yöntemi belirlenmesi gerektiğini söyledi.

2008 Sonrası Emekli Olanlar İçin Kayıp Büyük

2008 sonrası emekli olanların kök aylıklarında ciddi kayıplar yaşandığını ifade eden Ergün, "Yeni bir aylık hesaplama sistemine geçilmelidir. 2000 sonrası emekli olanların hak kayıplarının giderilmesi ve gelecekte farklılıkların oluşmaması için emekli aylıkları intibak kurallarına göre yeniden hesaplanmalıdır" dedi. Ergün, intibak düzenlemesinin bir zam değil, eşitliği sağlayan bir düzenleme olduğunun altını çizdi.

Gösterge Sistemine Dönülmeli

Kazım Ergün, 2000 yılı öncesinde uygulanan gösterge sisteminin yeniden yürürlüğe girmesi gerektiğini savundu. Ergün, "Gösterge sistemi uygulandığında, emekli olunan yıllar arasında maaş farkı oluşmaz," diye ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
694 bin TL faiz getirisi bakın kaç lira? Bankada Parası Olanları Çok Yakından İlgilendiriyor!

694 bin TL faiz getirisi bakın kaç lira? Bankada Parası Olanları Çok Yakından İlgilendiriyor!