weather
25°
İstanbul
00:00:00
Öğle vaktine kalan
OkurHaber Ekonomi 2000 Sonrası SGK'lılar Nasıl Emekli Olacak? BAĞ-KUR Prim İndirimi Kimleri Kapsıyor? Torba Yasa Ne Zaman Çıkacak?

2000 Sonrası SGK'lılar Nasıl Emekli Olacak? BAĞ-KUR Prim İndirimi Kimleri Kapsıyor? Torba Yasa Ne Zaman Çıkacak?

2000 sonrası SGK'lılar nasıl emekli olacak? BAĞ-KUR prim indirimi kimleri kapsıyor? Torba yasa ne zaman çıkacak? Bu sorular, milyonlarca çalışan ve esnaf tarafından merakla takip ediliyor. Yeni torba yasa ile emeklilik sistemi ve prim gün sayılarında önemli değişiklikler yapılması planlanıyor. Bu makalede, tüm bu soruların cevaplarını detaylı bir şekilde ele alacağız.

2000 Sonrası SGK'lılar Nasıl Emekli Olacak? BAĞ-KUR Prim İndirimi Kimleri Kapsıyor? Torba Yasa Ne Zaman Çıkacak?

2000 sonrası SGK'lılar nasıl emekli olacak? BAĞ-KUR prim indirimi kimleri kapsıyor? Torba yasa ne zaman çıkacak? Bu sorular, milyonlarca çalışan ve esnaf tarafından merakla takip ediliyor. Yeni torba yasa ile emeklilik sistemi ve prim gün sayılarında önemli değişiklikler yapılması planlanıyor. Bu makalede, tüm bu soruların cevaplarını detaylı bir şekilde ele alacağız.

2000 Sonrası SGK'lılar Nasıl Emekli Olacak?

Emeklilik Sistemindeki Değişiklikler

2000 yılı sonrası Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'na bağlı olarak çalışmaya başlayanlar için emeklilik şartları, önceki yıllara göre daha zorlayıcı hale gelmiştir. Prim gün sayısı ve emeklilik yaşı, bu dönemde artırılmıştır. Ancak, yeni torba yasa ile 2000 sonrası SGK'lılar için emeklilik şartlarında iyileştirmeler yapılması hedefleniyor.

Prim Gün Sayısının Düşürülmesi

Meclise sunulan torba yasa tasarısında, 2000 sonrası SGK'lıların prim gün sayısının düşürülmesi planlanıyor. Bu düzenleme ile prim gün sayısı, daha önceki yıllarda sigortalı olanlarla eşitlenecek. Böylece, 2000 sonrası sigortalı olanlar da erken emeklilik fırsatına sahip olacak.

Yaş Şartında Değişiklik Olacak mı?

Yeni düzenleme, prim gün sayısında indirimi öngörürken, yaş şartında bir değişiklik öngörmüyor. Yani, 2000 sonrası SGK'lılar, prim gün sayılarını tamamladıklarında mevcut emeklilik yaşına geldiklerinde emekli olabilecekler.

BAĞ-KUR Prim İndirimi Kimleri Kapsıyor?

Küçük Esnafa Müjde

Torba yasa ile BAĞ-KUR prim indirimi düzenlemesi de hayata geçirilecek. Özellikle 10 ve altında çalışanı olan küçük esnaflar, bu indirimden faydalanabilecek. Bu düzenleme ile BAĞ-KUR'luların prim gün sayısı, 9.000 günden 7.200 güne düşürülecek.

Prim Gün Sayısında Eşitlik Sağlanıyor

Bu indirim ile SSK ve BAĞ-KUR'lu çalışanlar arasında prim gün sayısı eşitliği sağlanacak. Böylece, BAĞ-KUR'lu esnaflar da SSK'lı çalışanlar gibi 7.200 prim gün sayısı ile emekli olabilecekler.

Kimler Yararlanamayacak?

Prim indirimi düzenlemesi, sadece küçük esnafları kapsayacak. 10'dan fazla çalışanı olan işletmeler ve diğer sektörlerde faaliyet gösteren BAĞ-KUR'lular bu indirimden yararlanamayacak.

Torba Yasa Ne Zaman Çıkacak?

Meclis Takvimi

Torba yasa, Ekim ayında meclisin yeniden açılmasıyla birlikte gündeme gelecek. 1 Ekim itibarıyla yeni yasama yılı başlayacak ve torba yasa tasarısı mecliste görüşülmeye başlanacak.

Yasalaşma Süreci

Torba yasa tasarısının mecliste kabul edilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı'nın onayıyla birlikte yasa, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek. Bu sürecin Ekim ayı içinde tamamlanması bekleniyor.

Uygulama Tarihi

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, düzenlemeler hemen uygulanmaya başlayacak. Ancak, bazı maddelerin uygulanma tarihleri, ilgili yönetmeliklerle belirlenecek.

Torba Yasa İle Gelen Diğer Düzenlemeler

3600 Ek Gösterge

Torba yasa, 3600 ek gösterge konusunda da önemli düzenlemeler içeriyor. Memurların ek göstergelerinde yapılacak iyileştirmelerle, emeklilik maaşlarında artış sağlanacak.

Ev Hanımlarına Erken Emeklilik

Ev hanımlarına yönelik olarak da erken emeklilik fırsatı sunulacak. Prim desteği ve belirli şartların sağlanmasıyla, ev hanımları da emeklilik hakkına kavuşabilecek.

EYT'de Kapsam Dışı Kalanlar İçin Yeni Fırsat

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde kapsam dışı kalanlar için de yeni düzenlemeler getirilecek. Özellikle prim eksiği olan ve yaş şartını tamamlayamayan kişiler için esneklikler sağlanacak.

Prim Gün Sayısı ve Emeklilik Yaşı Tablosu

Sigortalılık DurumuMevcut Prim Gün SayısıYeni Prim Gün Sayısı
SSK'lı Çalışanlar7.2007.200
BAĞ-KUR'lu Esnaflar9.0007.200
Memurlar9.0007.200 (Planlanıyor)

Yeni Düzenlemeden Nasıl Yararlanılır?

Başvuru Süreci

Yasa yürürlüğe girdikten sonra, emeklilik için gerekli şartları sağlayan kişiler SGK'ya başvurabilecekler. Başvuru süreci ve gerekli belgeler, SGK tarafından duyurulacak.

Emeklilik Hesaplamaları

Emeklilik maaşının hesaplanmasında, prim gün sayısı ve ödenen prim miktarı önemli rol oynar. Yeni düzenleme ile birlikte, emeklilik maaşlarında da iyileştirmeler olması bekleniyor.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Torba yasa ne zaman yürürlüğe girecek?

Cevap: Torba yasanın Ekim ayı içinde mecliste kabul edilip, Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

2. BAĞ-KUR prim indirimi kimleri kapsıyor?

Cevap: 10 ve altında çalışanı olan küçük esnaflar, BAĞ-KUR prim indiriminden faydalanabilecek.

3. 2000 sonrası SGK'lılar nasıl emekli olacak?

Cevap: Prim gün sayısının düşürülmesi ile 2000 sonrası SGK'lılar, prim gün sayılarını tamamladıklarında ve emeklilik yaşına geldiklerinde emekli olabilecekler.

4. Yaş şartında bir değişiklik olacak mı?

Cevap: Yeni düzenleme, yaş şartında bir değişiklik öngörmüyor. Emeklilik yaşı mevcut yasalara göre uygulanacak.

5. Ev hanımları nasıl emekli olabilecek?

Cevap: Torba yasa ile ev hanımlarına prim desteği sağlanacak ve belirli şartları sağlayan ev hanımları emeklilik hakkına kavuşabilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
2000 Sonrası SGK'lılara Torba Yasa ile Erken Emeklilik Müjdesi!

2000 Sonrası SGK'lılara Torba Yasa ile Erken Emeklilik Müjdesi!